• xxl nutrition advies

Koolhydraatarme voeding helpt bij een gezond gewicht

Laatste update op 20 februari 2021

koolhydraatarme voedingLange tijd werd gedacht dat vetarme voeding, voor een gezond gewicht zou zorgen. In eerste instantie is dit een logische gedachte. Als je er langer over nadenkt, merk je dat er andere processen een rol spelen. Zo worden de vetreserves van ons lichaam vooral aangevuld door koolhydraatrijke voeding. In combinatie met een calorie-overschot (meer eten dan je verbruikt). Overtollige energie wordt opgeslagen in onze vetreserves en draag je vanaf dat moment met je mee. Koolhydraatarme voeding helpt bij het behouden van een gezond gewicht.

Wat is koolhydraatrijke voeding?

Koolhydraatrijke voeding vinden we met name terug in rijst, aardappelen, brood, pasta en voeding waarin we (toegevoegde) suikers vinden. Ons Westerse voedingspatroon zit vol met dit soort voeding. Dit heeft onder andere te maken met toegevoegde suikers die we in ons voedingspatroon terugvinden. Het lichaam kan weinig met deze overtollige suikers en zal ze opslaan als extra reserves van het lichaam.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Wil je dit patroon doorbreken en afrekenen met de overtollige kilo´s? Dan is het van belang om hier iets aan te doen door middel van jouw voedingspatroon. Door koolhydraatarm te eten, kun je minder energie tot je te nemen en is het mogelijk om gewicht te verliezen. Ook zal dit lagere insulineniveaus tot gevolg hebben, iets waar allerlei gezondheidsvoordelen aan verwant zijn.

Tip: bereken hier je dagelijkse caloriebehoefte!

Bij een koolhydraatarm dieet, wordt de focus vaak met name op groente en eiwitrijke voeding gezet. Het grote voordelen van voeding met eiwitten, is de manier waarop het lichaam daardoor verzadigd raakt. Eiwitten kennen van nature een verzadigende werking. Je kunt dit effect bereiken door veel eieren, vlees en vis te eten. Ook kun je eiwitten halen uit noten, zaden en allerlei andere plantaardige producten. Belangrijk is om daarin zo creatief mogelijk te zijn.

koolhydraatarm eten

Voedingspatroon of dieet met koolhydraatarme voeding

Wil je jouw voedingspatroon verbeteren of is het de bedoeling dat er (veel) gewicht verloren wordt? Afhankelijk van jouw doelstellingen is het belangrijk om daar een bepaalde behoefte qua koolhydraten bij te berekenen. Zo kun je het lichaam van voldoende voeding voorzien en is het mogelijk om naar een bepaald streefgewicht toe te werken. Is er een gezond gewicht bereikt? Dan kun je het voedingspatroon normaliseren. Van belang is om in dit geval niet in oude patronen te vervallen. Nog steeds dient er gelet te worden op de inname van het aantal koolhydraten. Alleen op het moment dat er minder koolhydraten dan voorheen worden ingenomen, kun je een gezond gewicht handhaven.

Op de juiste manier drinken

In ons Westerse dieet vinden we met name toegevoegde suikers in hetgeen er gedronken wordt. Met name frisdranken en sap zijn daar verantwoordelijk voor. Door met name voor koffie, thee en water te kiezen, kun je voorkomen dat er overtollige suikers in jouw lichaam komen.

Op www.happyhealthy.nl is meer over dit onderwerp te lezen.

Top 5 Beste Fatburners
Zoek jij de beste fatburner? Wij hebben de beste fatburners speciaal voor jou op een rij gezet. Wil jij afslanken en vet verliezen? Dan vind je hier zeker de beste fatburner. Uiteraard voor de laagste prijs!
Meer handige fitness tips
Is honing gezond?
honing

Steeds meer mensen kiezen er voor om honing te gebruiken in plaats van suiker. Zo wordt honing verwerkt in gerechten, gemengd in eiwitshakes en gebruikt Lees blog

Koolhydraatarm dieet goed om af te vallen?
koolhydraatarm dieet afvallen

Wij Nederlanders eten vaak veel meer dan nodig, waardoor overgewicht op de loer ligt. Het is ook zo lekker om te snacken, chocolade of snoep Lees blog

9 alternatieven voor suiker
alternatieven voor suiker

Er wordt een hoop gezegd en geschreven over suiker en de discussies laaien soms hoog op. Worden we dik van suiker (snelle koolhydraten) en moeten Lees blog

Plaatselijk vet verbranden: is dat mogelijk?
plaatselijk vet verbranden

Wie droomt er niet van, lokaal vet verbranden waar jij dat wil? Veel mensen met overgewicht hebben vaak probleemgebieden die ze willen aanpakken. Misschien ben Lees blog

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)

Marvin Grouw

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

veertien − 8 =