• xxl nutrition banner

Invloed van jouw lichaamstype op fitness resultaten

Bijgewerkt op 23 september 2023 door Marvin

lichaamstype fitnessOp sportscholen lopen dagelijks vele mensen binnen die graag willen starten met fitnessen. De ene persoon wil graag de nodige kilo’s afvallen, de andere meer spiermassa of conditie opbouwen. Wat veel mensen alleen niet weten is dat resultaten van jouw sportieve inspanningen niet alleen bepaald worden door een goede sportinstructeur die jou begeleidt bij het realiseren van je sportieve doelstellingen.

Ook jouw lichaamstype speelt hierbij een belangrijke rol. Ontdek zelf welk lichaamstype jij hebt. Maximaliseer jouw resultaten met deze wetenschap door je fitness routine en voeding hierop af te stemmen.

Lichaamstype fitness: de verschillen

We onderscheiden 3 verschillende lichaamstypes die allen deels bepalend zijn voor de fitness progressie. Je hebt misschien wel eens gehoord van de somatotypes; ectomorf, mesomorf en endomorf. De benamingen zeggen je misschien niet direct iets, maar ze duiden een bepaald type lichaamsbouw aan.

Let wel op, vaak ben je een mix van verschillende lichaamstypes en neig je misschien wat meer naar één van de somatotypes.

Mesomorf: atletisch

beste borstpieroefeningenHet lichaamstype waar we het meest jaloers op zijn: Van nature bedeeld met een laag vetpercentage, een flinke hoeveelheid spiermassa en een overschot aan kracht. Dit type heeft over het algemeen een smal middel, brede schouders, een brede borstkas en mooi gevormde spieren. Ze zijn in feite geboren om atleet te zijn.

Vanwege hun genen kunnen ze enorm vlug spiermassa opbouwen en vetmassa verliezen. Zelfs als ze bijna geen moeite doen lijkt hun lichaam vet te verbranden zoals een gloeiende kachel op een koude winteravond hout verslindt.

Een mesomorf zijn kent dus vele voordelen. Alleen heeft dit lichaamstype ook met een probleem te kampen. Een mesomorf kan ongeveer alles eten zonder aan te komen. Nu denk je wellicht dat is toch geen probleem, maar juist een voordeel. Nee juist niet, want juist hierdoor worden vaak onjuiste beslissingen genomen over beweging en voeding. Wat nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid en sportresultaten. Vraag daarom als mesomorf zeker om voeding- en fitnessadvies.

Ectomorf: lang en smal

lichaamstype fitness - ectomorfLange smalle mensen die hun hele leven niet geconfronteerd worden met overtollig lichaamsvet. Dit komt omdat ze een overijverig metabolisme bezitten. Zelfs als ze rusten verbranden ze nog enorm veel energie. Ook al doen ze bijna nooit cardiotraining, ze hebben toch geen last van overtollig lichaamsvet. Dit lichaamstype is van nature mager met een lichte beenderstructuur. Ze klagen erover dat ze kunnen eten wat ze willen, maar geen grammetje aankomen. De ectomorf krijgt er niet snel vet bij, maar bouwt ook moeizaam spiermassa op. Dit type zal snel vermageren door cardiotraining.

De ectomorf kan wel spiermassa opbouwen, maar het vraagt enorm veel inzet en doorzettingsvermogen. Goed sport- en voedingsadvies van een professionele sportinstructeur is bij deze lichaamsbouw dus zeker erg belangrijk om zichtbare resultaten te gaan realiseren. Ondanks je snelle metabolisme, kan ook de ectomorf niet ongestraft junkfood naar binnen werken. Dit blijft voor ieder lichaamstype een aanslag doen op je gezondheid.

Endomorf: aanleg om vet aan te komen

lichaamstype fitness - endomorfEen endomorf heeft van nature een grotere vetmassa dan de andere twee lichaamstypes, bezit over het algemeen zwaardere beenderen en heeft ronde vormen. Meestal wordt er gesproken over een appel of een peervorm. Als je hard werkt en fitnesst, maar je vetmassa vermindert bijna niet, dan ben je waarschijnlijk een endomorf. Dit type lichaam heeft een traag metabolisme en slaat gemakkelijk vet op.

De meeste endomorfen zijn overgevoelig voor koolhydraten, daarom werken voedingsschema’s met een lager koolhydraatverbruik meestal beter voor dit type mensen. Terwijl de andere twee lichaamstypes vrijwel alles kunnen eten zonder echt aan te komen, moet de endomorf enorm op zijn voeding letten. Zelfs één of twee ongezonde maaltijden per week kan al te veel zijn.

Alleen een dieet is niet de oplossing voor de endomorf. De endomorf zal zijn metabolisme steeds weer een boost moeten geven door te gaan bewegen. Kies dus een goede sportschool met goede sportbegeleiding en een voedingsadviseur. Dit is voor dit lichaamstype dus erg belangrijk om goede fitness resultaten te behalen.

Feit of fabel 3 lichaamstypen?

Lange tijd werd vast gehouden aan de 3 somatypes; ectomorf, mesomorf en endomorf. Maar klopt deze indeling nog wel? Zijn deze lichaamstypen een feit of fabel? In 2017 zijn er nieuwe bevindingen gedaan omtrent de lichaamstypes en fitness resultaten.

Zo blijkt de theorie achter de somatypen namelijk ietwat achterhaald te zijn. Het menselijk lichaam is te complex om in te delen in 3 verschillende typeringen. Lichaamstype fitness? Nee, het is niet noodzakelijk om vast te houden aan de gedachten dat je een ecto bent en nooit groot kan worden, of dat je een endo bent en altijd dikkig zult zijn. Iedereen heeft een andere bouw, fysiologie en hersenen. De mogelijkheden hangen van veel meer factoren af dan 3 generaliserende lichaamstypen!

Somatotypes nadeel

Het grote nadeel van de indeling ectomorph, endomorph en mesomorph is dat men zich gaat gedragen naar deze typering. Dit heeft een grote invloed op je instelling, waardoor je niet het maximale uit je inspanningen zult halen. Je hebt de neiging om je al snel neer te leggen bij de gedachte dat je niet het resultaat zult halen waar je op hoopt.

Bepaalt lichaamstype mijn spiergroei?

Je lichaamstype is niet bepalend voor de potentie die je hebt. Natuurlijk zal iemand die van nature een bredere bouw heeft er al groter uitzien, terwijl iemand die langer is wat smaller zal lijken. Dit zegt echter niks over het spierpotentieel dat iemand heeft. Iemand die lang en dun is kan net zoveel spiermassa opbouwen, maar zal er niet zo snel vol uitzien als iemand die kleiner en meer gedrongen is. Wil je meer lezen over de somatotypering en waarom deze achterhaald is? Bekijk de onderstaande bronnen dan eens.

Online voedingsbegeleiding
Met onze gezonde weekschema’s krijg jij elke week toegang tot een nieuw menu, compleet afgestemd op jouw lichaam, doelen en wensen. Ontvang simpele en gezonde recepten, handige boodschappenlijstjes, wekelijkse check-ups en een persoonlijke voedingsadviseur voor al jouw vragen!
Volg Marvin

Bronnen lichaamstype fitness

Meer handige fitness tips
Droogtrainen: handleiding voor gezond afvallen
meal prep tips

Je hebt vast wel eens van de term ‘droogtrainen’ gehoord. Droogtrainen wordt ook wel cutten genoemd en heeft te maken met het verlagen van je Lees blog

Voeding en fitness fabels
voeding fabels

Er zijn enorm veel feiten en fabels te vinden over voeding, krachttraining en supplementen. Het internet staat vol met informatie over voeding, maar niet alles Lees blog

Spiermassa opbouwen: tips voor het bulken
gratis voedingsschema

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen redenen om naar de sportschool te gaan. De één probeert vet te verliezen, iemand anders wil een goede Lees blog

De 5 beste weightgainer ingrediënten voor bulken
beste weightgainer ingrediënten

Wil je meer spiermassa opbouwen? Dan heeft je lichaam dagelijks meer calorieën nodig dan het verbruikt. Dit betekent dat je je voedingspatroon moet aanpassen en Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *