• xxl nutrition banner

Hoe lang kan je zonder eten?

Bijgewerkt op 12 september 2024 door Marvin

Een 82-jarige fakir beweert dat hij 70 jaar lang niets gegeten of gedronken heeft. Hoe lang kan je zonder eten en is dit echt mogelijk? Normaal gesproken droog je na drie dagen zonder vocht ernstig uit. Je kunt iets langer zonder eten maar 70 jaar, dat gaat niemand volhouden. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl leg ik je uit hoe lang je zonder eten kan en wat er met je lichaam gebeurt als je lange tijd niets eet!

hoe lang kan je zonder eten

Inedia: zonder voedsel leven

Er is een term vanuit het hindoeïsme voor: inedia. Dit is het menselijk vermogen om zonder voedsel door het leven te gaan. Hierbij voedt men zich met de levenskracht uit het hindoeïsme of zonlicht.

In 2010 werd de toen 82-jarige fakir Prahlad Jani onderzocht. Hij beweerde al 70 jaar lang niet gegeten of gedronken te hebben. Tijdens twee onderzoeken, een in 2003 en een in 2010, at of dronk hij maximaal 10 dagen lang niets. Wel verloor hij gewicht. Hierdoor wordt getwijfeld aan het verhaal van de fakir.

Een aantal mensen die dit dieet ook probeerden te volgen overleden hieraan. Dit onderstreept dat niemand gedurende 70 jaar zonder voedsel kan leven. Hoe lang kan je zonder eten wanneer je dit dieet volgt? Waarschijnlijk heeft de fakir in deze periode net voldoende gegeten om in leven te blijven.

Dus hoe lang kan je zonder eten?

De vraag is hoe lang je echt zonder eten kan. Op zich vrij lang. Het lichaam heeft vooral behoefte aan vocht. Zonder vocht drogen de meeste mensen na drie dagen flink uit. Hierop volgt sterfte. Bij een niet al te hoge buitentemperatuur kun je het ook tot 100 uur zonder drinken uithouden.

Zonder eten houd je het veel langer vol. Wanneer je niks eet maar wel drinkt dan kun je tussen de 40 dagen en 75 dagen zonder eten in leven blijven. Maar wanneer je ook helemaal niets drinkt dan ligt het maximum op 100 uur.

Wat gebeurt er met je lichaam als je niet eet?

Hoe lang kan je zonder eten? Er is een groot verschil tussen heel weinig eten of helemaal niets eten. Wanneer je helemaal niets eet dan geeft het lichaam het na maximaal 75 dagen op. Maar wanneer je heel weinig eet dan houdt het lichaam het toch langer vol. Afhankelijk van de hoeveelheid van wat je eet zal dit ergens tussen de 80 dagen en 200 dagen liggen.

Sommige mensen volgen een crashdieet, ook hierbij eet je zeer weinig. Toch krijg je dan net voldoende binnen om het lichaam draaiende te houden. Een crashdieet kun je dan ook makkelijk een jaar of langer volhouden. Wel gebeurt er ondertussen van alles in het lichaam.

Wat gebeurt er wanneer je niet eet? Je metabolisme raakt hiervan in de war. De schildklier gaat een stuk langzamer werken waardoor het lichaam ook minder energie verbrandt. Het lichaam doet er alles aan om zoveel mogelijk energie te besparen. Hierdoor wordt je suf of futloos. Maar er gebeurt nog veel meer wanneer je niet eet.

Het afbreken van spieren en organen

Wanneer je niet heet of veel te weinig eet dan gaan de spieren eiwitten afbreken. Deze eiwitten zijn nodig om het lichaam te voorzien van energie. Met het afbreken van eiwitten gaat ook spiermassa verloren. Dit zie je bij mensen die nauwelijks tot niet eten: ze verliezen spiermassa en hiermee ook spierkracht. Tegelijkertijd spreekt het lichaam ook de vetvoorraad aan. Het gaat hier om buikvet, heupvet en alle andere lichaamsgedeeltes waar zich veel vet bevindt.

Tip: lees hier hoe snel je spiermassa verliest als je tijdelijk niet sport.

Wanneer de spieren tot het maximum zijn afgebroken gaat het lichaam de energie elders zoeken. Hierbij richt het lichaam zich op de minst belangrijke organen. Deze worden langzaam afgebroken. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat de organen ook minder goed gaan functioneren.

Als allerlaatste zijn de vitale organen aan de beurt: onder andere het hart. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat het hart er uiteindelijk mee stopt.

hoe snel verlies je spiermassa

Versterven door niet eten

Ernstig zieke of zeer oude mensen zullen steeds minder eten en uiteindelijk stoppen met eten. Hierna volgt het drinken: ook dit wordt steeds minder waarna het uiteindelijk stopt. Dit heet ook wel versterven. Sommigen kiezen bewust voor deze manier van sterven. Hiermee willen ze het levenseinde versnellen.
Of iemand op deze manier wil versterven is een eigen keuze. Een arts kan en mag dit niet tegenhouden.

Niet eten door stress, spanning of verdriet

Van nature geeft het lichaam bij te weinig energie een hongersignaal af. Hierdoor ga je op zoek naar voedsel. Door stress, spanning of verdriet geeft het lichaam deze signalen (tijdelijk) niet door. Hierdoor heb je geen hongergevoel en kun je niet eten. Het is vaak heel lastig om toch wat binnen te krijgen.

Niet eten ontstaat soms ook door depressie of verliefdheid. Hoe komt het eigenlijk dat je niet kunt eten door stress of spanning? Dit komt omdat de maag onder spanning staat en het verteringsproces zeer langzaam verloopt. De maag blijft langer vol waardoor het hongergevoel uitblijft. In sommige gevallen ontstaat er misselijkheid en zelfs braken wanneer je toch iets eet. Daarnaast ben je psychisch zo van slag dat je totaal niet met eten bezig bent.

De oplossing? Stress, spanning of verdriet aanpakken. Dit heeft namelijk niet alleen een negatieve invloed op je eetlust maar ook op je hele leven. Gelukkig zijn er speciale middelen die de eetlust opwekken of stimuleren.

Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om de directe oorzaak aan te pakken. Soms is hier hulp van buitenaf bij nodig.

Samenvatting

Een gemiddeld persoon kan 40 tot 75 dagen zonder eten. Zonder eten verbrandt het lichaam spier- en vetweefsel en breekt uiteindelijk organen af. Blijf je niks eten? Dan zal je hierdoor sterven. Je kunt dus best een tijdje zonder voeding, maar zonder vocht binnen te krijgen houd je het minder lang vol. Zonder vocht drogen de meeste mensen na 3 dagen uit. In ideale omstandigheden kan je tot 100 uur zonder drinken.

Volg Marvin
Latest posts by Marvin Grouw (see all)
Meer handige fitness tips
Voeding voor voetballers om de prestaties te verbeteren
voeding voor voetballers

Hoe kunnen we onze prestaties verbeteren tijdens een voetbalwedstrijd? Er wordt veel aandacht geschonken aan techniek, tactiek en krachttraining om de fysieke prestaties te verbeteren. Lees blog

De beste voedingsstoffen voor sterke botten
voedingsstoffen voor sterke botten

Als sporter vinden we het vaak erg belangrijk om een goede conditie te hebben, spiermassa op te bouwen en functionele kracht te hebben. Maar soms Lees blog

Transvetten: wat zijn het en hoe ongezond is transvet?
wat zijn transvetten

We onderscheiden verschillende soorten vet, zoals verzadigd vet, onverzadigd vet en dus transvet. Transvetten vind je in producten als roomboter, kaas, frituurvet en fastfood. Over Lees blog

Anorexia Nervosa: over de symptomen en behandeling
anorexia nervosa symptomen behandeling

Het is al jarenlang de meest dodelijke psychische ziekte: anorexia nervosa. Dit staat ook wel bekend als de vermageringsziekte. Het treft vooral jonge meiden. Dit Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Sportmanager aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Daarna heb ik mij verder gespecialiseerd tot Voedingsadviseur en Personal Trainer. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor platformen als XXL Nutrition en Fit Meals. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Ik help al ruim 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *