• body en fit beauty

De 8 grootste fitness fabels

Laatste update op

fitness fabelsIn de sportschool kom je heel wat onjuiste beweringen tegen. Deze fitness fabels kloppen niet, maar worden door veel mensen wel als de waarheid verkondigd. Wanneer iemand met meer ervaring één van deze onwaarheden aan een beginner verkondigd neemt diegene deze fabels aan. Helaas zonder zelf onderzoek te doen naar de correcte theorie achter een bepaalde bewering. In dit artikel op Voeding-en-fitness.nl bespreken we de 8 grootste fitness fabels! Lees snel verder en ontdek de waarheid achter deze fitness fabels.

De 8 grootste fitness fabels

1. Hoe meer je traint, hoe meer vooruitgang je boekt

Veel mensen denken dat je meer progressie boekt als je vaker gaat trainen. Uiteraard is het beter om 3-4 keer per week te fitnessen dan slechts 1 maal per week, maar vaak slaan mensen hierin door. Zij trainen elke dag van de week en nemen veel te weinig rust. Het gevaar hierbij is dat overtraining op de loer ligt. Bij overtraining heb je jouw lichaam teveel belast en daarbij te weinig tijd gegeven om te herstellen. Met als gevolg dat jij niet meer vooruit gaat, maar achteruit. Overtraining kan bijvoorbeeld leiden tot kracht- en spierverlies, een slechtere conditie en lagere weerstand. Denk er dus aan dat jij jouw lichaam genoeg rust geeft! Tijdens deze rust herstelt jouw lichaam en ontstaat er (bij een juiste balans tussen voeding, trainen en rust) supercompensatie.

fitness en rust - supercompensatie

Supercompensatie is het effect dat jij als krachtsporter wilt bereiken. Kort gesteld houdt supercompensatie in dat het lichaam geneigd is om na de trainingsprikkel te herstellen tot iets boven het oude niveau. Bij krachttraining beschadig je de spieren op microniveau. Tijdens het herstel zal het lichaam denken ‘Hmm, ik wil niet weer zulke beschadigingen oplopen. Ik moet sterker worden’. Het lichaam herstelt de getrainde spieren met een klein beetje extra. Dit zorgt voor de toename van spierkracht en spiermassa.

2. Vrouwen worden te breed van krachttraining

Veel vrouwen durven niet fanatiek aan krachttraining te doen omdat zij bang zijn om te breed te worden en mannelijk te ogen. Dit is één van de grootste fitness fabels van dit moment onder de vrouwen. Dames, dit zal echt niet gebeuren. Wanneer je als vrouw zijnde aan krachttraining doet zal je juist strakker in je vel komen te zitten en de vrouwelijke rondingen benadrukken. Testosteron, het mannelijke hormoon, is voornamelijk de oorzaak van de toename in kracht en spiermassa bij mannelijke krachtsporters. Bij vrouwen vinden we dit hormoon veel minder in het lichaam, waardoor die mannelijke spiermassa niet zo snel bereikt wordt. Wel zal zware krachttraining helpen bij het krijgen van strakkere billen, buik en benen. Dat wil elke vrouw toch?

Wil jij de belangrijkste redenen voor vrouwen om aan krachttraining te doen lezen? Lees dan snel het artikel over vrouwen en krachttraining op Voeding-en-fitness.nl!

krachttraining vrouwen

3. Vet omzetten in spieren

Een andere fitness fabel die ik vaak terug hoor komen in de sportschool is het omzetten van vet in spieren. Beginners die te dik zijn denken hun vet met behulp van krachttraining om te kunnen zetten in spieren. Hoe dat kan? Dat is voor mij ook een raadsel, want het proces in ons lichaam dat zorgt voor het verlies van vet staat los van het opbouwen van spiermassa. Het is onmogelijk om vet om te zetten in spieren.

Door te sporten (cardio / krachttraining) zal je vet gaan verliezen en spiermassa gaan ontwikkelen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van een gezond voedingspatroon, voldoende zware training en genoeg rustmomenten om te herstellen. Daarom is (zware)krachttraining ook zeker een goede manier om vet te verliezen en meer spiermassa op te bouwen. De gedachte dat je echter letterlijk lichaamsvet in spieren kunt omzetten is helaas een fabel. Ons lichaam werkt nu eenmaal niet op deze manier.

Wil jij ervoor zorgen dat je spieren beter zichtbaar zijn? Dan zal je echt moeten gaan droogtrainen. Hierbij verlaag je jouw vetpercentage, waardoor je spieren (ja ook die sixpack) beter zichtbaar zullen zijn!

4. Ik ga sit-ups doen om vet op mijn buik te verliezen

sixpack tips

Op Tellsell zie je regelmatig reclames voorbij komen voor buikspiermachines. De Abcircle Pro bijvoorbeeld zou ideaal moeten zijn om die buikspieren te trainen en daarbij ook nog eens droger te worden. Helaas is het niet zo simpel! Door enkel buikspieroefeningen te doen ga je geen zichtbare sixpack krijgen. Het belangrijkste bij het krijgen van meer definitie van de spieren is het verlagen van je vetpercentage. Lees ook de sixpack tips op Voeding-en-fitness.nl!

Het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Het doen van een miljoen sit-ups per dag gaat er dus niet voor zorgen dat je enkel vet op je buik verliest. Was het maar zo makkelijk! Feit is dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan je lichaam nodig heeft om vet te verliezen. Voeding is dus essentieel! Bovendien zal het lichaam vet gaan verliezen op alle plekken en kun jij zelf niet kiezen waar je vet verliest. Ons lichaam heeft zelf namelijk een voorkeur voor de opslag van vet. De één heeft meer buikvet, terwijl de ander voornamelijk vet op de bovenbenen of billen opslaat. Wanneer je vet gaat verbranden zal het lichaam ook een voorkeur hebben voor de plek waar het vet verliest. Hier hebben wij helaas geen invloed op. Vaak is het zo dat buikvet, vooral bij de onderste buikspieren, pas op het laatst wordt verbrand. Om die strakke sixpack te kunnen tonen is het dus belangrijk om een laag vetpercentage te hebben! Hierbij is een goed voedingsschema erg belangrijk.

5. Om af te vallen hoef ik alleen maar cardio te doen

cardio fitnessVeel mensen die willen afvallen vullen elke workout met cardio-oefeningen. Zij vliegen van de loopband, naar de crosstrainer en weer door naar het roeiapparaat. Uiteraard is cardio belangrijk bij de vetverbranding. Echter, het effect van krachttraining op het afvallen en verliezen van vet mag niet onderschat worden. Door krachttraining ontwikkel je meer spiermassa. Meer spiermassa betekent een hogere vetverbranding in rust. Spieren hebben namelijk meer energie nodig dan vet. Dus zelfs wanneer je niks doet vragen die extra spieren in je lichaam energie om onderhouden te worden. Dit zorgt ervoor dat jouw vetverbranding omhoog gaat!

Als je wilt afvallen / vet wilt verliezen is het belangrijk om krachttraining met cardio te combineren. Op deze manier heb je de ideale combinatie voor het effectief verliezen van vet. Uiteraard is het belangrijk om daarbij een gebalanceerd voedingspatroon te hanteren. Want uiteindelijk komt het erop neer dat, wanneer je meer calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt je zult afvallen en vice versa.

6. Als ik geen spierpijn voel heb ik niet goed genoeg getraind

Een andere hardnekkige fitness fabel veronderstelt dat wanneer je geen spierpijn hebt je niet goed genoeg hebt getraind. Hier kan ik heel direct over zijn: Spierpijn is geen indicatie van een goede training! De mate van spierpijn is persoonsgebonden en verschilt dus. Feitelijk is de mate van spierpijn afhankelijk van de gevoeligheid van pijnreceptoren in de spiercellen. Dit kan betekenen dat je wel degelijk goed hebt getraind en spierschade hebt opgelopen, maar dat jouw lichaam geen of minder van deze pijnsignalen afgeeft. Hierdoor ervaar je weinig tot geen spierpijn!

De spierpijn die krachtsporters vaak (willen) ervaren is Delayed Onset Muscle Soreness, oftewel DOMS. DOMS heet ook wel verlate spierpijn en is een teken van kleine spierbeschadigingen. Deze trauma’s in het spierweefsel moeten worden herstelt door je lichaam. De spierpijn is een soort beschermingsmechanisme dat ervoor zorgt dat jij desbetreffende spieren niet te zwaar gaat belasten. Op deze manier zorgt ons lichaam ervoor dat er voldoende rust wordt genomen om helemaal te herstellen. Uiteindelijk zal het lichaam iets extra toevoegen om de spieren sterker te maken (lees = supercompensatie).

7. Van vet eten word je dik

gezonde vettenWanneer men wilt droogtrainen maakt men vaak de fout om vetten helemaal te vermijden. Mensen zijn bang dat, wanneer zij vet eten, dit vet direct als vetophoping rond hun middel of op hun benen komt te zitten. Dit is echter niet waar. Het is namelijk niet alleen vet op zich dat de vorming van vetophopingen bevordert, maar een calorie-overschot. Dit ontstaat wanneer je dagelijks meer calorieën eet dan je verbruikt en is niet alleen afhankelijk van vet, maar van je totale eetpatroon.

Voor ons lichaam is het makkelijker om energie uit koolhydraten te halen dan uit de opgeslagen lichaamsvetten. Wanneer we teveel koolhydraten binnen krijgen wordt onze vetverbranding trager. Wil je afvallen? Dan is het dus zaak om jezelf er toe aan te zetten om die opgeslagen vetreserves aan te spreken voor energie. Dit kan alleen wanneer je de inname van calorieën (en dus ook koolhydraten) reduceert en in plaats daarvan meer eiwitten en groenten binnenkrijgt. De verhoogde eiwitinname zorgt er niet alleen voor dat je spieren genoeg voedingsstoffen krijgen, het zorgt er ook voor dat de vetverbranding omhoog gaat. Eiwitten bevatten namelijk verschillende aminozuren die een belangrijke rol spelen bij de verbranding van vetten.

Tip: bereken hier je dagelijkse caloriebehoefte!

Gezonde vetten

Wanneer jij vet wilt verliezen moet je er dus voor zorgen dat je voldoende eiwitten en gezonde vetten, de enkelvoudig onverzadigde vetten (MUFA) en meervoudig onverzadigde vetten (PUFA), binnenkrijgt en je inname van geraffineerde suikers vermindert. Let op, ons lichaam heeft wel degelijk suiker nodig! Dus helemaal vermijden raad ik niet aan.

8. Je lichaam kan maar 20 gram eiwit per maaltijd opnemen

Lang werd veronderstelt dat ons lichaam maar 20 gram eiwit per maaltijd op kan nemen. Deze bewering kunnen we echter een fitness fabel noemen. Wanneer je fanatiek sport is de inname van eiwitten erg belangrijk. Eiwitten zijn namelijk essentieel voor het herstel van ons lichaam.

functie van eiwittenHoe ons lichaam eiwitten verteert en hoeveel eiwitten ons lichaam per maaltijd kan verwerken is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vetvrije massa, de intensiteit van je training en de hoeveelheid calorieën je per dag binnenkrijgt. Iemand die meer vetvrije massa heeft en harder traint heeft dus ook meer eiwitten nodig. Bovendien kan het lichaam van iemand met meer massa en een zwaarder trainingsregime dus ook meer eiwitten per maaltijd gebruiken. Of dacht je echt dat iemand als Arnold Schwarzenegger maar 20 – 30 gram eiwitten per maaltijd nuttigde?


De 8 fitness fabels hierboven worden door veel mensen als waarheid gezien. Hopelijk begrijp jij nu, mede door dit artikel, dat je niet alles moet geloven wat je hoort in de sportschool. Het is belangrijk om jezelf goed in te lezen over de materie rondom krachttraining! Zo leer jij wat er nodig is om je doelen te behalen op de meest efficiënte manier!

Heb jij vragen over fitness, supplementen of gezonde voeding? Stel je vraag op ons forum!

Persoonlijk voedingsschema op maat!
De door mij op maat gemaakte voedingsschema's helpen jou bij het bereiken van jouw doelen. Afvallen of spiermassa winnen? Een eetplan van Voeding-en-fitness.nl zorgt ervoor dat jij resultaat boekt!
Volg Marvin

Latest posts by Marvin (see all)

Welke fitness fabels heb jij lang als waarheid gezien?

Afbeeldingen: totalfitnesssolutions.ie, basicfit.nl & thefunctionalbody.com

Marvin

Marvin werkt sinds 2014 als Voedingsadviseur en is de oprichter van Voeding-en-fitness.nl. Naast krachttraining en (lekker) eten houdt hij zich graag bezig met het schrijven over voeding, fitness en supplementen om jullie te informeren. Bovendien helpt hij velen op weg naar hun doelen via Online Personal Training. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.