• xxl nutrition banner

5 supplementen voor een betere gezondheid

Bijgewerkt op 4 maart 2020 door Marvin

supplementen voor een betere gezondheidProbeer jij je gezondheid te verbeteren? Dan is het belangrijk om kritisch te kijken naar je voeding-  en beweegpatroon. Als je elke dag lekker en gezond eet dan ga je dat ook goed merken aan jouw lichaam. Je voelt je een stuk gezonder en hebt ook veel meer energie. De voedingsstoffen die jij uit jouw maaltijden haalt zijn perfect voor jouw lichaam, waardoor jij je gedurende de dag ook een stuk beter voelt. Vaak kun je naast een goed voedingspatroon ook nog supplementen nemen die jou verder helpen om gezonder te leven en energieker te voelen. Op Voeding-en-fitness.nl schrijf ik regelmatig over voedingssupplementen. Vaak gaat het dan echter over producten die je kunt gebruiken om je sportprestaties te stimuleren, zoals eiwitshakes, creatine of pre workout boosters. In dit artikel wil ik eens kijken naar supplementen voor een betere gezondheid. Wat kun jij overwegen om je algehele gezond- en fitheid te verbeteren?

Supplementen voor een betere gezondheid

Er zijn enorm veel supplementen op de Nederlandse markt verkrijgbaar. Lang niet allemaal dragen ze echt bij aan een betere gezondheid of aan betere prestaties. Maar welke supplementen voor een betere gezondheid zijn wel het proberen waard?

Vitamine D pillen

Europeanen hebben al lang een probleem met het verkrijgen van voldoende vitamine D. Daar hebben wij in Nederland ook veel last van. Vooral in de wintermaanden is het lastig om voldoende vitamine D te verkrijgen, omdat we dan weinig de zon zien. Doordat vitamine D wordt aangemaakt wanneer de zonnestralen onze huid raken, hebben we gedurende de winter vaak een tekort. En dat merk je goed, want je voelt je minder energiek gedurende de wintermaanden. Door vitamine D-pillen te nemen zul je merken dat je veel energieker bent.

Wanneer je te weinig vitamine D in je lichaam hebt kan dit leiden tot onder andere; zwakkere spieren, spierkrampen, energietekort, lusteloos gevoel en pijnlijke gewrichten.

Omega 3 supplementen

Deze supplementen zijn ideaal voor het brein. Ons brein heeft voldoende vetten nodig om goed te presteren. Als je veel groenten en fruit eet krijg je veel vitaminen en mineralen binnen, maar weinig omega 3. Deze vetten komen vooral uit vette vis zoals zalm en tonijn. Helaas lusten veel mensen geen vis, waardoor dit te weinig wordt gegeten. Maar zelfs wanneer je deze voeding al in jouw voedingspatroon hebt verwerkt loont het om extra Omega 3 supplementen te nemen.

Omega 3 bestaat onder meer uit de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3 is belangrijk voor sporters. Zo draagt het bij aan een lagere bloeddruk en vermindert het de kans op hart- en vaatziekten. Ook zou het een positief effect hebben op de soepelheid van gewrichten en het herstel na een zware training.

Melatonine

Een belangrijk onderdeel van een gezond leven is om voldoende slaap te krijgen. Als jij je gedurende de dag energieloos voelt terwijl je wel voldoende gezonde voeding eet dan kan het zijn dat jij niet voldoende goede slaap krijgt. Daar is melatonine een goed middel voor. Met melatonine val je ongeveer binnen 30 minuten in slaap. Dit is vooral handig als je op dit moment moeite hebt om in slaap te vallen en langere tijd wakker ligt voordat jij in slaap valt.

Melatonine is een hormoon. Het speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt. Zeker wanneer je veel sport is je nachtrust erg belangrijk. Moeite met in slaap komen kan je herstel tegenwerken. In dat geval is het zinvol om een melatonine supplementen te proberen.

Vitamine C

Een van de andere supplementen voor een betere gezondheid is vitamine C. Het gebruik van vitamine C supplementen is al jaren bekend bij velen. Over het algemeen krijg je voldoende vitamine C binnen als je genoeg fruit eet. Maar als je tijdelijk een voedingspatroon aanhoudt waarbij jij minder fruit eet dan is het raadzaam om ook een supplement voor Vitamine C te nemen. Dit helpt het tekort aan deze vitamine op te lossen. Ook wanneer je merkt dat je vaak verkouden bent kun je extra vitamine C slikken. Uit onderzoek blijkt ook dat suppletie met vitamine C stimuleert om te gaan bewegen. En extra beweging komt jouw gezond- en fitheid zeker ten goede!

vitamine c sporten

Cafeïne of theïne

Koffie bevat cafeïne en thee bevat theïne. Deze stoffen zijn ideaal wanneer jij jouw metabolisme wilt versnellen. Dit is vooral handig als jij op dit moment bezig bent met gewichtsverlies. Door jouw metabolisme te versnellen zorg jij dat jouw lichaam sneller energie uit jouw voeding haalt. Let wel op, dit is slechts een klein effect. Om af te vallen is het nog steeds erg belangrijk om meer calorieen te verbruiken dan je binnenkrijgt per dag. Wel is het bewezen dat cafeïne sportprestaties kan verbeteren. Het geeft je namelijk een energieboost, verhoogt de alertheid en vermindert vermoeidheid tijdens lichamelijke activiteit.

Deze 5 supplementen voor een betere gezondheid kunnen jouw algehele gezond- en fitheid stimuleren. Uiteraard is een gezond eetpatroon, voldoende beweging en een goede nachtrust de basis voor een gezond leven. Grijp dus ook niet direct naar supplementen wanneer je hier nog genoeg in kunt verbeteren. Bepaal daarna pas welke voedingssupplementen voor jouw situatie een goede toevoeging kunnen zijn.

Top 5 Beste Fatburners
Zoek jij de beste fatburner? Wij hebben de beste fatburners speciaal voor jou op een rij gezet. Wil jij afslanken en vet verliezen? Dan vind je hier zeker de beste fatburner. Uiteraard voor de laagste prijs!
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Superfoods zijn een trend, maar wat doen ze nu precies?
Rauwe chocolade

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over op het consumeren van zogenaamde superfoods. Deze gezonde voedingswaren, zoals Gojibessen, Tarwegras en Chiazaad, worden ook wel powerfoods genoemd. Lees blog

Combineer eiwit en creatine voor een maximale toename van vetvrije massa
eiwitshake met water of melk nemen?

Ben jij druk met fitness en trainen en houd jij je goed aan je voedingsschema, maar wil het maar niet vlotten met het aankomen van Lees blog

Bruin worden; 11 tips om rekening mee te houden
11 tips over veilig zonnen

Teveel zonlicht kan schadelijk zijn voor je huid. Naast het bekende verbranden ligt er een groter gevaar op de loer,namelijk huidkanker. Uiteraard krijg je niet Lees blog

Creatine werking, voordelen, dosering en beste creatine
creatine gebruiken tijdens het cutten

Fitnessers en krachtsporters zijn over het algemeen bekend met creatine. Een grote groep sporters heeft het al één of meerdere keren gebruikt en zo niet, Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + elf =