• xxl nutrition banner

10 vragen aan: Kiran Badloe

Bijgewerkt op 26 juli 2021 door Marvin

kiran badloeIn onze nieuwe rubriek: ’10 vragen aan:…’ interviewen/bevragen wij (semi-)topsporters naar hun visie en mening over onderwerpen als voeding, supplementen gebruik en rust m.b.t. de topsport. Topsporters moeten goed in vorm zijn en blijven, maar hoe doen zij dit en hoe worden zij hierbij geholpen? Op deze manier krijgen we meer inzicht in het belang van gezond eten en krachtsport om goede prestaties neer te kunnen zetten. Iets wat voor topsporters natuurlijk essentieel is!

De vorige keer hadden we de eer om Kingsley Ehizibue van PEC Zwolle te mogen interviewen. Dit keer is onze tweede topsporter in de rubriek ’10 vragen aan:…’ Kiran Badloe, professioneel windsurfer die momenteel actief is op de Olympische Spelen in Tokio.

Wie is Kiran Badloe?

Kiran Badloe is geboren in Almere en doet aan windsurfen. Toen Kiran 12 jaar was, is hij begonnen met windsurfen. Momenteel surft Kiran mee in de wereldtop. Hij is 4 keer Nederlands kampioen, 8e onder de senioren tijdens het WK van 2014 en 1e tijdens de World cup 2015 in Palma. Inmiddels heeft hij op het WK windsurfen 3 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille gehaald. Ook heeft hij 3 keer het EK gewonnen.

Vraag 1: Als topsporter is fysieke fitheid erg belangrijk. Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er voor jou uit?

“Een gemiddelde week ziet er ongeveer zo uit:
– 5 keer surftraining van ongeveer 2 á 3 uur
– 3 keer (windsurf specifieke) krachttraining
– 3 keer cardio training

Ik zit gemiddeld zo’n 3 weken per maand in het buitenland. Hier doe ik surftrainingen met daar om heen de aanvullende kracht- en cardiotrainingen. De week dat ik thuis ben train ik alleen in de sportschool.”

Vraag 2: Wat is het doel van de krachttrainingen die je doet, op welke manier train je dan en wat voor oefeningen doe je? 

“In het windsurfen proberen wij het ideale gewicht te handhaven. Ik ben vrij lang (195,5 cm) en ongeveer 73 kg, dat is dus best licht voor mijn lengte. Ik train vooral met zware gewichten en doe weinig herhalingen. Op deze manier word ik wel sterker, maar verkrijg ik vrijwel geen spiermassa. Zodoende word ik niet te zwaar.

De oefeningen die ik doe bestaan uit compound oefeningen zoals: Squats, Deadlifts, Bench Pulls, Bench Press en Pull Ups. Als deze oefeningen voer ik uit met verschillende varianten. De cardio sessie bestaan uit lang duurtrainingen, voornamelijk op de fiets. Daarnaast doe ik ook intervaltraining op het roei apparaat.”

Vraag 3: Als je veel sport, moet je ook voldoende rust nemen om te herstellen. Op welke manier zorg jij dat jouw lichaam voldoende rust krijgt?

“Rust betekent voor mij dat ik letterlijk helemaal niks doe. In een intensieve trainingsweek betekent dit dat ik amper het huis uit mag om iets te doen. Op een rustdag houd ik er van om een middagdutje te doen en veel series te kijken.”

Vraag 4: Is gezonde voeding voor een (top) windsurfer erg belangrijk? Hoe ziet jouw voedingspatroon er ongeveer uit?

“Ja, de voeding is uiteraard erg belangrijk. Ik haal al mijn energie uit voeding. Ik let goed op wat ik binnen krijg en wat ik verbruik. Zo zorg ik er voor dat ik geen spier verlies lijd en voldoende kracht heb om prestaties te leveren.”

Vraag 5: Word je als topsporter begeleid op het gebied van voeding? Krijg je bijvoorbeeld advies van een Voedingsadviseur en heb je een op maat gemaakt eetschema?

“In het verleden heb ik met een voedingsdeskundige samen gewerkt. Deze voedingsdeskundige heeft mij geholpen met inzicht verkrijgen in wat ik dagelijks kan/mag eten. Inmiddels weet ik zelf vrij goed wat ik wanneer aan voeding binnen moet krijgen. Ik werk dan ook niet meer met een voedingsdeskundige. Ik houd me niet specifiek aan een voedingsschema omdat het voor mij per dag varieert wat ik moet eten.”

Vraag 6: Gebruik je als toevoeging op je dagelijkse voeding ook voedingssupplementen om optimaal te kunnen presteren?

“Ik gebruik dagelijks verschillende vitamine pillen: Vitamine C, Magnesium, Calcium en Zink. Als ik een zware training heb gehad, neem ik een proteïne shake. Voor de rest zorg ik dat ik gezond en gevarieerd eet en daar alle benodigde voedingsstoffen uit haal.”

Vraag 7: Je hebt mee gedaan aan verschillende grote evenementen. Kun je van één van deze evenementen jouw ervaringen beschrijven?

“Ik heb in 2015 mee gedaan met de Worldcup in Palma. Hier ben ik eerste geworden bij de senioren. Dit is een zeer goede prestatie, zeker omdat ik een aantal grote namen heb verslagen. Dit was een hele mooie ervaring omdat ik nog nooit eerder een heel evenement voorin mee heb kunnen varen voor de podiumplekken bij de senioren.

Ik kwam er achter dat er letterlijk voor elke punt gevochten moet worden en vooral op de laatste dag was dit erg belangrijk. Uiteindelijk heb ik met het zelfde aantal punten als de nummer 2 gewonnen, maar tijdens de finale race was ik voor hem gefinisht. Dat zorgde er voor dat ik de winnaar werd.”

kiran badloe windsurfer

Vraag 8: Wat zijn jouw ambities in de topsport? Wat zou jij nog graag willen bereiken? En op wat voor manier ga je dit proberen te bereiken?

“Ik wil graag een medaille op de Olympische Spelen halen. Hier moet ik erg veel voor trainen. Ik zal vooral moeten kijken naar wat er beter kan, maar ook mijn specialiteiten blijven ontwikkelen. Per wedstrijd kijk ik wat er fout ging en hoe ik dit de volgende keer het best kan voorkomen.”

Vraag 9: Welke sporter heeft voor jou een voorbeeldfunctie en waarom?

“Ik heb geen specifieke sporter met een voorbeeldfunctie. Ik kijk naar vele grote sporters omdat ze allemaal een eigenschap bezitten wat ik iets van kan leren.”

Vraag 10: Stel dat je niet meer zou mogen / kunnen sporten, wat zou jij dan in het dagelijks leven (willen) doen?

“Als het ooit voorkomt dat ik zelf niet meer mag of kan sporten, zou ik graag andere mensen willen helpen met het bereiken van hun sportieve doelen. Door mijn kennis en ervaring denk ik dat ik deze mensen goed zou kunnen helpen met behalen van goede prestaties.”

Kiran Badloe op de Olympische Spelen in Tokio

Namens Voeding-en-fitness.nl bedanken wij Kiran Badloe voor zijn tijd en moeite. Wij wensen Kiran het allerbeste toe in zijn verder carrière als professioneel windsurfer. We hopen dat we je kunnen zien schitteren op de Olympische Spelen in Tokio en dat je die felbegeerde gouden plak binnenhaalt!

Volg Lennard
Latest posts by Lennard Voogd (see all)

Bron afbeeldingen: Sailing Energy & Kiran Badloe

Meer handige fitness tips
10 vragen aan: Kim Hittinger
kim hittinger

‘In onze rubriek: ’10 vragen aan:…’ interviewen/bevragen wij (semi-)topsporters naar hun visie en mening over onder anderen voeding, supplementen gebruik en rust m.b.t. de topsport. Topsporters Lees blog

10 vragen aan: Kingsley Ehizibue
10 vragen aan Kingsley Ehizibue

In onze nieuwe rubriek: ’10 vragen aan:…’ interviewen/bevragen wij (semi-)topsporters naar hun visie en mening over bijvoorbeeld voeding, supplementen gebruik en rust met betrekking tot de Lees blog

10 vragen aan: Bjorn Schreuder
bjorn schreuder

In voorgaande edities van onze rubriek: ’10 vragen aan:…’ interviewden wij (semi-)topsporters naar hun visie en mening over belangrijke onderwerpen als voeding, supplementen gebruik en rust Lees blog

10 vragen aan: Souroush Moosavi
souroush moosavi

In onze nieuwe rubriek: '10 vragen aan:…' interviewen/bevragen wij (semi-)topsporters naar hun visie en mening over onderwerpen als gezonde voeding, supplementen gebruik en rust m.b.t. de Lees blog

Lennard Voogd

Lennard schrijft reviews en artikelen over voeding, fitness oefeningen, supplementen en gezondheid voor Voeding-en-fitness.nl. Zelf is Lennard werkzaam als Personal Trainer bij Fitention in Harderwijk. Hier begeleid hij sporters bij hun trainingen en zorgt hij ervoor dat zij hun sportdoelen behalen. Door te schrijven hoopt Lennard verworven kennis, ervaring en informatie te kunnen delen met een ieder die daar behoefte aan heeft. Lees hier meer over Lennard!

3 reacties:

  1. Wat is jullie mening over het gewicht bij die lengte?

    Ik begrijp dat dit in licht weer heel handig is om vroeg weg te komen, maar het klinkt mij als extreem licht in de oren. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je de prestatie kan leveren lijkt me.

    Ik ben zelf 195.5 cm en 108 kg (ben nu te zwaar). Toen ik 5x per week zwom, was mijn lichtste gewicht rond de 86 kg. Dus nog steeds geen 73 kg.

    • Hoi Maarten!

      Normaal gesproken zou je zeggen dat een gewicht van 73kg bij een lengte van 195cm te licht is. Echter ben ik geen voorstander van enkel kijken naar lengte en gewicht. De lichaamssamenstelling is in mijn ogen beter om naar te kijken. Waarschijnlijk is het vetpercentage van Kiran dusdanig laag (lees: bijna geen grammetje vet) waardoor hij erg licht blijft. Voor hem is het wenselijk om licht te blijven, daar heeft hij zijn trainingsroutine en eetpatroon op aangepast.

      Voor hem is het leveren van de beste sportprestaties het allerbelangrijkst. En volgens mij gaat het hem aardig goed af ;)
      Dus voor zijn doeleinden is een lager gewicht beter geschikt. Zo zie je dat bijvoorbeeld ook bij wielrenners (voornamelijk klimspecialisten). Verder ga ik er van uit dat Kiran als topsporter gezond en gevarieerd eet, waardoor hij voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *