• xxl nutrition banner

Ribeye met rode wijnsaus & zoete aardappel

Bijgewerkt op 23 september 2022 door Marvin

ribeye met rode wijnsausWat ga jij op tafel zetten deze Kerstdagen? Een keertje niet gourmetten of steengrillen met de familie? Maar gewoon lekker een diner bestaande uit voorgerecht, hoofdgerecht en dessert? Op Voeding-en-fitness.nl deel ik regelmatig gezonde en lekkere recepten. Hopelijk kan jij deze ter inspiratie gebruiken. Dit keer deel ik één van mijn favoriete gerechten uit het FitChef receptenboek met je. In dit receptenboek vind je 105 gezonde en eiwitrijke recepten voor ontbijt, lunch en diner. Ook biedt dit kookboek meer dan enkel recepten. Het staat boordevol praktische tips en adviezen voor een gezond eetpatroon.

Dit recept voor ribeye met rode wijnsaus & zoete aardappel past perfect bij een knus kerstdiner. Ribeye is een eiwitrijk stuk vlees dat ook wat vet bevat. Dit geeft de ribeyes na het bakken extra veel smaak. De zoete aardappel (bataat) is een goede bron van complexe koolhydraten. Wil jij weten hoe je deze lekkere maaltijd bereidt? Lees dan snel verder!

Wat heb je nodig voor dit gezonde recept?

Wil jij dit recept voor ribeye met rode wijnsaus & zoete aardappel zelf maken? De onderstaande ingrediënten heb je hiervoor nodig. De hoeveelheden zijn gericht op porties voor twee personen. Ben je met een groter gezelschap? Dan kun je uiteraard de ingrediënten hier op aanpassen.

  • 2 ribeyes van zo’n 150 gram per stuk (liever niet té vet)
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 400 gram zoete aardappel
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • snufje zeezout en peper
  • 1.5 eetlepel olijfolie
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 150 ml rode wijn (kies jouw favoriet)
  • 150 ml vleesfond of -bouillon
  • Groenten / salade naar keus
  • 1 bakplaat
  • 1 koekenpan + 1 pan voor de wijnsaus
  • Rol bakpapier
  • Aluminiumfolie

Ribeye met rode wijnsaus & zoete aardappel recept

Wil jij dit lekkere recept thuis proberen? Het bereiden van deze ribeye met rode wijnsaus is niet moeilijk, maar houd rekening met de bereidingstijd. Dit is ongeveer 15 minuten plus 30 minuten voor het marineren en 25 minuten baktijd in de oven.

  1. Besmeer de ribeyes met balsamicoazijn. Leg ze vervolgens op een bord en laat ze 30 minuten marineren en op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celcius. Als de zoete aardappel nog gesneden moet worden kun je ze in stukken van 3 m snijden.
  3. Meng de zoete aardappel partjes in een kom samen met zout, versgemalen peper, tijm en 1 eetlepel olijfolie. Verdeel de aardappels over de bakplaat.
  4. Rooster de stukken zoete aardappel in 25 minuten lekker knapperig in de heteluchtoven. Voeg na 20 minuten de cherrytomaatjes toe en rooster deze mee tot de velletjes openknappen.
  5. Kook in de tussen tijd de wijn en vleesfond of -bouillon in een pan op hoog vuur voor circa 10 minuten.
  6. Verwarm een halve eetlepel olijfolie (rijk aan goede vetten) in een koekenpan en bak hierin de ribeyes op hoog vuur. Bak de ribeye in 4 – 6 minuten mooi bruin en keer ze na 2 – 3 minuten een keer om. Verpak de ribeyes in aluminiumfolie en laat ze nog even doorgaren.
  7. Leg tot slot de ribeyes op warme borden en verdeel de tomaatjes en zoete aardappel ernaast. Giet de rode wijnsaus over de ribeye of zet deze in een apart bakje er naast.

Uiteraard kun je naar keus groenten en/of een salade toevoegen (onze tip: sperziebonen en een groene salade).

Voedingswaarden per persoon

Dit recept voor gebakken ribeye met rode wijnsaus en geroosterde zoete aardappel partjes levert de volgende macro nutriënten per persoon.

  • Energie: 613 kcal
  • Eiwit: 37 gram
  • Koolhydraten: 52 gram
  • Vetten: 27 gram (waarvan 9 gram verzadigd vet)
  • Voedingsvezels: 7 gram

Minder vet?

Ribeye is erg smaakvol, dit komt ten dele door het vet wat dit stukje vlees bevat. Volg jij een voedingsschema voor afvallen en wil je het aantal calorieën iets verlagen? Dan kun je voor een stuk mager vlees zoals ossenhaas kiezen.

Wil jij meer gezonde recepten zoals deze ribeye met rode wijnsaus & zoete aardappel proberen? Bekijk dan eens alle Recepten van de Week op Voeding-en-fitness.nl!

105 GEZONDE EIWITRIJKE RECEPTEN
Wil jij meer spiermassa opbouwen, wil je zichtbare buikspieren of wil je gewoon wat kilo's kwijt en weer lekker in je vel zitten? Dan zijn de FitChef recepten geschikt voor jou! Met FitChef leer je precies hoeveel je moet eten en welke verhouding voor jouw doelstelling optimaal is. De eiwitrijke recepten ondersteunen spieropbouw én vet verlies.
Volg Marvin
Meer handige fitness tips
Kipsensatie recept
Kipsensatie, het eerste recept van de week is een uitermate gezonde maaltijd!

Inspiratie nodig voor een gezonde maaltijd? Op Voeding-en-fitness.nl vind je elke week een nieuw lekker en gezond recept. Het eerste Recept van de Week is Lees blog

Gezonde maaltijd met zalm recept
Gezonde maaltijd zalm met kappertjes in cava!

Vis is goed voor je! Vis bevat namelijk gezonde vetten en de broodnodige eiwitten. Bovendien is een goed bereid stukje vis erg lekker! Ben jij Lees blog

Gezonde aardbeiensmoothie
Gezonde aardbeiensmoothie recept op voeding-en-fitness.nl!

Zin in een lekker tussendoortje, maar geen idee wat je nu weer moet eten? Probeer eens deze gezonde aardbeiensmoothie met magere melk en magere yoghurt. Lees blog

Wraps met gerookte zalm en sla recept
Wraps met gerookte zalm en sla

Ken je die dagen? Die dagen waarop je simpelweg geen zin hebt om een uur lang in de keuken te staan voor je warme hap. Lees blog

Marvin Grouw

In 2014 ben ik afgestudeerd als Voedingsadviseur en Personal Trainer aan Hogeschool Windesheim Zwolle. Sindsdien ben ik werkzaam voor diverse sportscholen in Harderwijk en schrijf ik content voor XXL Nutrition. Ik heb Voeding-en-fitness.nl opgericht om mijn waardevolle kennis en ervaringen te delen over krachttraining, voeding en supplementen. Zo help ik jou graag bij het bereiken van je (sportieve) doelen. Daarnaast help ik al bijna 10 jaar sporters met online personal training en voedingsadvies op maat. Lees hier meer over Marvin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *